FIETS LANGS KASTELEN
VAN ARAGÓN NAAR VALENCIA 

FIETSVAKANTIE  KASTELEN TERUEL - VIA VERDE - VALENCIA

Fiets door de Middeleeuwen in Albarracín en Teruel, langs geologische wonderen en fascinerende kastelen in het land van Aragón en Valencia. En proef de streek; truffels, ham, olijven en 'orxata'.

Dit is de meest veelzijdige fietsvakantie, langs al mijn favoriete plekken!

 

Het lijkt wel alsof je bij elk dorpje in deze regio een kasteel (of ruine) aan de horizon ziet; Peracense, Albarracín, de Sierra de Espadán, Sagunto...

Deze tocht voert langs bijzondere bouwwerken en fascinerende landschappen. Van de rode, ruige zandstenen fantasierotsen reis je via het spoorfietspad 'Via Verde' en een intens groene 'jungle' vol kurkeiken naar de helder blauwe mediterrane zee, met haar uitgestrekte sinaasappelboomgaarden. Je logeert op bijzondere plekken, in een 'ecohotel', op een truffelfarm, een oude villa of een klooster. 

Een tocht van 7 of 9 dagen met behoorlijk wat hoogtemeters; ideaal voor sportieve fietsers of elektrische genieters!

Via Verde_AlbaIMG_1281.jpg
video-play-button.png
fiets trekking bike icon_edited.png

FIETSVAKANTIE

Indidivueel, vanaf 2 pers.

Fietsniveau 3/5

 

Beschermde natuurgebieden

Sierra de Albarracín

Teruel

Sierra de Espadán

Vía Verde Ojos Negros

Sagunto

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

INCLUSIEF

overnachtingen in kleinschalige accommodaties, incl. ontbijt

 transfer naar startpunt

 

Trekking fiets met 

fietstassen en reparatieset

Nederlandstalig routeboek

 

Telefonische ondersteuning

 

Pechhulp/vervangende fiets

 

Dagelijks bagagevervoer 

mogelijk (meerprijs)

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

DATA & PRIJS

Aankomst in Valencia op zondag of maandag

Start met fietsen op dinsdag

Wekelijks vertrek van april t/m november

Andere dagen op aanvraag

7 dagen/6 nachten

april, oktober, november

€705 per persoon

o.b.v. Logies & ontbijt

mei, juni, september

€785 per persoon

paasvakantie, juli, augustus

€869 per persoon

9 dagen/8 nachten

april, oktober, november

€860 per persoon

o.b.v. Logies & ontbijt

mei, juni, september

€949 per persoon

paasvakantie, juli, augustus

€1.039 per persoon

e-bike: +€25,- per dag

bagagevervoer (optie)

€32,- per persoon per dag

of 90€ per groep (4-8 pers)

toeslag voor afwijkende vertrekdag:

€100 per persoon.

verlenging in ****Hotel Silken Puerta Valencia: €47,00 p.p. per nacht

logies+ontbijtbuffet 

 
Pinares de Rodeno00014.JPG

Beschrijving

Een fietstocht vol hoogtepunten, door schitterende beschermde natuurgebieden in de provincies Teruel(Aragón), Castellón en Valencia.

Begin- en eindpunt is de stad Valencia, aan de Middellandse Zee. Verbaas je over de architectuur, de enorme parken en de rijke decoratie van deze stad, met een middeleeuws centrum, 'modernistische' markthallen en futuristische bouwwerken van Santiago Calatrava.

In het binnenland lijkt het alsof elk dorpje 

zijn eigen kasteel (of ruine) heeft, op een klif aan de horizon. Peracense, Albarracín, de Sierra de Espadán, Sagunto... Ook hier vind je bijzondere bouwwerken én fascinerende landschappen. Van de rode, ruige zandstenen fantasierotsen rondom Albarracín en Teruel fiets je via de Sierra de Espadán - een intens groene 'jungle' vol kurkeiken- naar de helder blauwe mediterrane zee, met haar uitgestrekte sinaasappelboomgaarden. Je logeert op bijzondere plekken, in een 'ecohotel', op een truffelfarm, een oude villa of een klooster. 

Een tocht van 5, 7 of 9 dagen met behoorlijk wat hoogtemeters; ideaal voor sportieve fietsers of elektrische genieters!

Wil je al vóór je reis meer weten over het gebied waar je gaat fietsen? 

Bestel dan het boek 'Castellón, avontuurlijke prachtprovincie aan de Middellandse Zee' van Rick Treffers. Hierin staan een groot aantal plaatsen beschreven waar je gaat fietsen!

kurkeik.jpg

Programma

Hieronder vind je het vollledige 9-daagse programma. Voor het 7-daagse programma vervallen dag 6 en 7 uit de onderstaande lijst.

Wil je meer of minder dagen fietsen of tussendoor ergens een dag rust?

We maken graag een programma op maat.

Dag 1 (maandag)

Aankomst in Valencia,

(vlieg)reis niet ingrepen.

Ontvangst en verblijf in ****hotel Acteon of ****Silken Puerta Valencia, op loopafstand van het befaamde park door de Turia rivier en de futuristische gebouwen van architect Santiago Calatrava.

Dag 2 (dinsdag)

Peracense-Albarracin (37 of 55 km)

Transfer van Valencia naar Peracense, het startpunt van de fietstocht. Je begint bij het fascinerende kasteel, dat naadloos opgaat in de omgeving van rode zandsteen. Via een uitgestrekte hoogvlakte daal je langzaam af naar vestingstadje Albarracín. Kies je vandaag voor de lange route, dan maak je veel meer hoogtemeters door een voorrdurend wisselend landschap. De laatste 10 kilometer fiets je door een schitterende canyon, parallel aan de rivier Guadalaviar. 

Je logeert in ***Hotel Albarracin of La Casa del tío Americano.

Dag 3 (woensdag)

Albarracin-Teruel (42 km)

Na een korte klim fiets je door het natuurgebied Pinares de Rodeno, waar je letterlijk in de aardkorst kunt kijken. Allerlei soorten gesteente komen hier aan de oppervlakte. Het uitzicht over de uitgestrekte vlakte van de Jiloca is fantastisch, en je fietst door een bos vol enorme rode keien in de meest bizarre vormen. Dan gaat het bergaf naar Teruel, waar je overnacht. Teruel is beroemd om haar 'jamon' (gerookte ham) en uiteraard de Moorse architectuur. Je logeert in Hotel Mudayyan, om de hoek bij het levendige plein Plaza Torico, met veel leuke bars en restaurants.

Dag 4 (donderdag)

Teruel - Albentosa, 60 km 

Vanuit Teruel fiets je door een bos naar een oude spoorbrug. Hier voeg je in op de Via Verde, een fietspad op een oude mijnspoorweg. Je klimt langzaam, door een gebied vol heuvels van rode klei, omzoomd door pijnbomen. Vergezeld door de geur van wilde rozemarijn en tijm geniet je van het landschap. Fietsen door de bergen was nog nooit zo makkelijk, want voor de trein is de route destijds zo vlak mogelijk aangelegd, met geleidelijke hoogteverschillen.  

Vanaf Puerto de Escandón kom je opnieuw op een hoogvlakte. Onder de oranje aarde groeien zwarte truffels, een delicatesse uit deze streek.  En je passeert een 'drogerij' waar je de lokale ham en wijn kunt proeven.

Je logeert bij een van onze favoriete accommodaties: 'La Casa de la Estación'. Deze B&B ligt op een kilometer van het spectaculaire viaduct van Albentosa, over een diepe canyon; een mooie gebied om even rond te kijken. De eigenaar van de B&B kweekt truffels rondom het huis en kookt er graag mee voor zijn gasten. (het avondeten is niet inbegrepen)

Dag 5 (vrijdag) 

Albentosa - Segorbe, 62 km 

De etappe van vandaag gaat over ontelbare bruggen en enkele lange tunnels (tot wel 500m lengte). Je passeert ook het 50 meter hoge viaduct bij Albentosa. Spectaculair! Vanaf Barracas begin je aan een afdaling en hoef je nauwelijks nog te trappen. 

Je logeert in ****hotel Spa Martin el Humano in Segorbe. 

Dag 6 (zaterdag)

Moorse Kastelentocht vanuit Segorbe,

34 of 55 km

(Deze dag is onderdeel van de 9-daagse route en vervalt als je de 7-daagse route kiest)

Vandaag fiets je een circulaire route langs diverse Moorse kastelen. Er is een lange en korte variant. In beide gevallen fiets je door de Sierra de Espadán, een beschermd natuurgebied. 

Het is bekend vanwege de kurkeiken, ruige vuurrode rotsformaties en boomgaarden vol amandelbomen, met schilderachtige dorpjes en Moorse kastelen aan de horizon. 

De korte route heeft 500 hoogtemeters, zowel bergop als bergaf. Op een e-bike is deze route goed te doen.
De lange route (+1000 en -1000m) is alleen geschikt voor zeer geoefende fietsers die niet schrikken van afdalingen langs diepe ravijnen. 

Dag 7 (zondag)

Segorbe-Mar de Fulles, 50 km

 

(Deze dag is onderdeel van de 9-daagse route. Kies je voor de 7-daagse route, dan logeer je tóch in het verderop genoemde ecohotel.)

Vanuit Segorbe fiets je via de rand van de Sierra de Espadán naar 'Mar de Fulles'. Dit 'ecohotel' is gebouwd volgens een duurzame filosofie, die in allerlei details terug te vinden is. Het gebouw is van hout, wekt haar eigen stroom op en in de keuken, waar alleen wordt gekookt met producten uit de buurt of uit de eigen tuin. Producten van 'foute multinationals' zul je er niet vinden. De kamers hebben geen tv, maar een enorm raam, met zicht op de bergen. De meeste gasten blijven hier 2 dagen, om te relaxen en te genieten van rust en natuur. Er is een yoga

ruimte en zwembad met eindeloos uitzicht. 

Dag 8 (maandag) 

Mar de Fulles - Sagunto- Canet, 53 km

Vandaag komt de Middellandse Zee in zicht. Via eindeloze sinaasappelplantages daal je af tot op zeeniveau. In Sagunto kun je het Romeinse kasteel en amfitheater bezoeken. Daarna volg je een rivierbedding tot aan de Canet d'en Berenguer, een rustige badplaats met een mooi zandstrand.

Je overnacht in ****Hotel Els Arenals, ****AGH of **Hotel Puerto Canet.

Stuk voor stuk comfortabele hotels, dichtbij de zee. Er is een mooie boulevard en een aantal prima restaurants. Ook hier kun je je verblijf eventueel met een nacht verlengen. 

Dag 9 (dinsdag)

Canet - Valencia, 35/50 km 

Na het ontbijt fiets je naar Sagunto. Daarna volg je de 'Vía Xurra', een fietspad over een voormalige spoorlijn, dwars door 'de groentetuin van Valencia', een tuinbouwgebied met kleine boerderijtjes. Bij sommige boerderijtjes kun je 'Horchata' proeven, een typisch drankje waarvan het belangrijkste ingrediënt ter plekke wordt verbouwd. 

Ook kun je een extra rondje fietsen richting El Marjal dels Moros, een lagune pal achter de kust. Afhankelijk van het seizoen kun je hier trekvogels spotten. Via de kust en de boulevard rijd je daarna de stad Valencia binnen.  

Hier kun je verder fietsen via de rivierbedding van de Turia, tegenwoordig een stadspark van 8 kilometer lang.

Een prachtige groene long door de stad, waar je futurtische gebouwen tegenkomt van architect Santiago Calatrava.

In Valencia eindigt het fietsarrangement.

VERLENGING IN VALENCIA

Je kunt je verblijf in Valencia verlengen.

Wij raden je ****hotel Silken Puerta Valencia aan. Dit hotel ligt op loopafstand van het stadspark in de Turia rivier en de futuristische gebouwen van Calatrava. Het hotel heeft een veilige parkeergarage, zodat je ook de rest van je verblijf over onze fietsen zou kunnen beschikken.

In Valencia kun je een mooie fietstocht maken door het centrum, het Turia park en de futuristische Stad van de Kunst en Wetenschap, onder begeleiding van een Nederlandse gids.

 

NOG MEER FIETSEN?

Bekijk dan onze meerdaagse fietstocht naar het Albufera-meer, de rijstvelden en de Jucar rivier.

Ook kun je nog onze route 'Land van Contrasten' aan deze reis koppelen.

Of fiets langs de kust van Valencia naar Alicante. Hiermee verleng je je reis met nog eens een week.

Of neem de ferry naar Ibiza. Ook daar kun je mooie tochten maken.

Of huur na afloop een camper om Spanje verder te ontdekken.

CACSA-vanaf-Torre-de-Francia_DSC07185_we

Bijzonderheden

Deze reis elke week mogelijk, van Pasen t/m eind oktober.

De eerste dag (aankomst en overnachting in Valencia) is op maandag. Op dinsdag begint de fietstocht.

LUCHTHAVENTRANSFERS zijn niet inbegrepen.

op de luchthaven staan altijd taxi's klaar.

Hun dienstverlening en tarieven zijn betrouwbaar.

Een taxi van of naar de de luchthaven kost €20,- tot €30,-

Alternatief is de metro. Een rit met de metro van of naar de luchthaven kost ca. €4,- per persoon, enkele reis.

UITRUSTING VAN DE FIETSEN

Bij de pakketprijs zijn trekking fietsen inbegrepen. 

De fietsen zijn van het merk Kross of Kalkhoff en zijn uitgerust met verende voorvork, bagagedrager achter, 2 fietstassen achterop de fiets,

een stuurtasje, herstellingskit, bidonhouder en geel reflecterend hesje.

 

E-BIKES

E-bikes zijn beschikbaar voor een meerprijs van €25,- per dag.

De meeste e-bikes hebben inmiddels een BOSCH middenmotor.

 

PECH ONDERWEG

In de herstellingskit zit een fietspomp, een reserve binnenband en materiaal om de banden te kunnen verwisselen en plakken. 

Bij ernstige mechanische problemen onderweg komt er iemand ter plaatse om de fiets te repareren of te vervangen. Overigens alleen als mensen zich houden aan door ons voorgestelde  route. Een lekke band valt niet onder onder de pechhulp, die zouden mensen redelijkerwijs zelf kunnen herstellen.

 

ROUTEBESCHRIJVING en GPS

De deelnemers krijgen een duidelijke  Nederlandse routebeschrijving mee.

GPS navigatie is niet echt noodzakelijk, maar we hebben .gpx bestanden voor mensen die hun eigen GPS of Garmin meebrengen.

Ook zijn alle routes te volgen via de app Wikiloc, op de eigen mobiele telefoon. 

TELEFONISCHE ASSISTENTIE (HOTLINE) ONDERWEG van 08:00 tot 20:00 uur.

ACCOMMODATIES

****Hotel Sercotel Acteon, Valencia.

Dit hotel met onlangs vernieuwde kamers ligt op loopafstand van de futuristische ‘Stad van de Kunst en Wetenschappen’, met goede busverbindingen met de zee en het historische centrum van Valencia.

 

***Hotel Albarracín, gevestigd in een oud klooster, aan de rand van de Middeleeuwse vesting of La Casa del tío Americano, een kleinschalig hotel met uitzicht over het kasteel en de bergen.

***Hotel El Mudayyan, op een steenworp van 'Plaza Torrico', het centrale plein van Teruel 

B&B La Casa de la Estación, een B&B direct aan het spoorfietspad Via Verde in Sarrion. Het huis is omringd door truffeleiken. De eigenaren koken met truffels voor hun gasten.

****Hotel Spa Martin el Humano. (Spa tegen meerprijs)

****Ecohotel Mar de Fulles, Alfondeguila.

Een hotel dat zo duurzaam mogelijk wil zijn, met haar eigen energievoorziening, water uit eigen bron, biokatoen in de kamers, en een restaurant zónder diepvries. Er wordt gekookt met dagverse producten, zoveel mogelijk uit de eigen tuin of de directe omgeving. Het hotel heeft haar eigen wandelpark met eeuwenoude kurkeiken en heel veel zithoeken, verspreid over het enorme terrein.

 

****Els Arenals, Canet/Sagunto, direct achter de duinen en een breed, rustig zandstrand aan de Middellandse Zee.

De (vlieg)reis naar Nederland is niet inbegrepen.

Alle accommodaties tijdens deze reis zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid.

De volgorde of onderdelen van het programma kunnen gewijzigd worden door  weersomstandigheden of om beschikbaarheid te kunnen garanderen.