VIA VERDE OJOS NEGROS

Riding like a train

FIETSVAKANTIE  VIA VERDE OJOS NEGROS

Via Verde Ojos Negros: Het langste (en mooiste) spoorfietspad van Spanje!

Fiets in 3-7 dagen geleidelijk bergaf naar de Middellandse Zee en Valencia. Makkelijk fietsen, ook voor gezinnen met jonge kinderen (Follow me tandem).

Je rijdt dwars door de bergen, over oude spoorbruggen en door tunnels, in een prachtig landschap vol bergen, fotogenieke dorpjes, boomgaarden en uitgestrekte vlaktes waar je bijna niemand tegenkomt.

Een Via Verde heeft geen grote hoogteverschillen of steile hellingen, omdat het pad destijds voor een trein is aangelegd. En die kan niet steil bergop of bergaf. Een groot gedeelte van de route loopt bijna horizontaal, over hoogvlaktes. Er is één traject met vals plat, rondom Teruel. Ook de toegangsweg naar de stad Teruel loopt even bergop, maar voor de rest gaat de route vooral bergaf. Dan hou je alle energie over om te genieten van de schitterende vergezichten. Maar liefst 160km van deze tocht is autovrij. Het is het langste spoorfietspad van Spanje.

We hebben trouwens nog een andere Via Verde reis!

Kijk hier voor de VV Zafan-Ebro Delta.

Via-Verde_op-brug-Albentosa.jpg
video-play-button.png
fiets trekking bike icon.gif

FIETSVAKANTIE

Individueel of groepsreis

Spoorfietspad met vele bruggen en tunnels, waarvan

maar liefst 160 km  autovrij

Nederlands routeboek met tips voor restaurants en bezienswaardigheden onderweg

Persoonlijke uitleg voor vertrek 

GPS tracks beschikbaar

 

 

Verlengen mogelijk

tot een 15-daagse fietsreis, in combinatie met onze aandere programma´s zoals

Albufera/Jucar Rivier

of

Via Verde del Zafan/Ebro Delta

INCLUSIEF

overnachtingen in kleinschalige accommodaties, incl. ontbijt

 

trekking fiets met anti-lek banden

fietstassen en stuurtas

helm en reparatiesetje

 transfer naar startpunt

Bagagevervoer mogelijk

Nederlandse assistentie

tijdens de reis

 

e-bikes op aanvraag

Vervangende fiets bij ernstige mechanische problemen

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

DATA & PRIJS

wekelijks vertrek op maandag of dinsdag​ van 15 april t/m 15 november

In de winter vertrek op last-minute basis, als het weer het toelaat.

Tarieven laagseizoen

(april-juni+september-oktober)

5 dagen/4 nachten

€575 per persoon

o.b.v. Logies & ontbijt

in 2 persoonskamer

Meivakantie en juli/augustus:

699€ p.p.

10% KORTING OP REIZEN  IN 2023

als je boekt vóór 15 november a.s.

Toeslag 1-persoonskamer: +€229

Meer of minder fietsdagen mogelijk.

verlenging in ****Hotel Acteon Valencia of ****Silken Puerta Valencia:

48€ p.p.p.n.

inclusief ontbijtbuffet

op basis van tweepersoonskamer

Op overige lokale feestdagen kunnen afwijkende tarieven gelden.

Op het moment dat je een vertrekdatum kiest, ontvang je een definitieve prijsopgave. 

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

 
 

MEER INFORMATIE

De route volgt de oude mijnspoorlijn vanuit Ojos Negros tot aan de Middellandse zee. (*)

Je fietst in 5 etappes terug naar Valencia, in je eigen tempo en op eigen gelegenheid. Bij de start krijg je een uitgebreid routeboek mee in het Nederlands (of optionele GPS) Alles is voor je geregeld; de fietsen, acommodaties onderweg en eventueel dagelijks bagagevervoer. Al kun je er ook voor kiezen om je bagage mee te nemen op de fiets.

De steilste helling bergop is een paar procent.

We organiseren deze tocht inmiddels een paar jaar, en gasten zijn niet alleen enthousiast over de route, maar ook over onze service en assistentie onderweg.

Zo staan we ook tijdens de reis voor je klaar met (telefonisch) advies en hebben we bijvoorbeeld ook een aantal slecht-weer-scenario's, zodat je vakantie niet in het water valt als het weer een dag tegenzit.

Over onze fietstocht zijn verschillende artikelen gepubliceerd, onder andere in Dagblad Trouw op 9 september 2018,

geschreven door Jeannette van Ditzhuizen.

En een artikel van Kees Volkers in ‘de Vogelvrije Fietser’, uit het blad van de Fietsersbond (januari 2018). 

Je kunt de standaard route verlengen met 1 of meer dagen, via een mooie 'omweg' door de Sierra de Espadán. Je krijgt dan te maken met een aantal korte beklimmingen en afdalingen met een hellingspercentage van 5% tot 10%. Een mooie uitdaging voor sportieve fietsers.

Ben je meer een recreatieve fietser? Reserveer dan een e-bike om van deze schitterende extra tocht te genieten.

Dan fiets je fluitende bergop:).

(*) het is mogelijk de etappes in te korten of te verlengen.  

Van 1 november t/m 15 april verleggen we de route, omdat de wegen op de hoger gelegen delen in het binnenland onbegaanbaar kunnen worden vanwege regen en/of sneeuw. Voor die periode hebben we een prima alternatief!

BEKIJK HIER DE WINTERROUTE.

In de kuststreek is het ook in de wintermaanden prima fietsweer, met overdag temperaturen van 15 tot 20 graden.

Ook in de winter laat de zon zich regelmatig zien. (Valencia heeft 300 zondagen per jaar)

We combineren dan het lager gelegen deel van de Via Verde met een route door de amandel- en sinaasappelboomgaarden, die juist in de winter vol hangen met fruit en/of bloesem. Een kleurrijke tocht over de kustvlakte langs de Middellandse Zee, met als extra een verblijf in een schitterend eco-hotel, met uitzicht over de bergen.

Bekijk hier de alternatieve tocht.

Door de 'Via Verde' route te combineren met onze fietstocht Albufera en Jucar RIvier of Via Verde del Zafán kun je een fietstocht samenstellen tot maar liefst 15 dagen, met begin- en eindpunt in Valencia.

Of huur na afloop een camper om Spanje verder te ontdekken.

Al onze reizen starten en eindigen in Valencia, Je reis naar Spanje is niet inbegrepen, maar die kun je makkelijk zelf boeken. 

Er zijn directe vluchten met Ryanair, Transavia, Vueling en KLM.

Een mooi en duurzaam alternatief is de trein naar Spanje! Je reist dan via Parijs en Barcelona naar Valencia. Vooral het laatste traject is erg mooi, want je rijdt dan met de trein pal langs de Middellandse Zee!

PROGRAMMA

Onze ’standaard' tocht duurt 5 dagen.  (zie de beschrijving hieronder.) Op verzoek kunnen we de tocht korter of langer maken, bijvoorbeeld door een extra etappe in te voegen via Parque Natural Sierra de Espadán of Albarracín & Pinares de Rodeno. 

 

Op deze PDF-kaart kun je (globaal) de route zien, inclusief 2 extra 'omleidingen'.

Onze 5- of 6-daagse tocht (15 april t/m 1 novenber):

Dag 1 Peracense - Teruel, 63 km

 

’s Morgens brengen we je van Valencia naar het beginpunt, ruim 200 km landinwaarts.

We starten bij het kasteel van Peracense, niet ver van de mijn waar vroeger ijzererts uit de grond werd gehaald. De bergen in deze omgeving zijn rood van kleur en hebben -door erosie- de meest bizarre vormen gekregen. Het fascinerende kasteel gaat naadloos over in de berg waarop het is gebouwd. Je daalt af tot bij het voormalige tracé van de mijnspoorlijn en rijdt in eerste instantie over kleine weggetjes met nauwelijks verkeer, langs verlaten dorpjes. Na een lange afdaling met oneindige vergezichten kom je op de hoogvlakte bij Santa Eulalia. Daar begint het autovrije deel van de route, over het huidige spoorfietspad. 

Bij Teruel gaat het heel geleidelijk bergop.

Je overnacht in ***Hotel Mudayyan, in het centrum van de stad Teruel, pal naast het bekende plein 'Plaza Torico' met veel barretjes en restaurantjes. Teruel heeft een aantal schitterende Moorse en modernistische bouwwerken. 

Als alternatief, kun je een extra etappe + extra overnachting toevoegen aan de reis. Op de eerste dag fiets je dan van het kasteel Peracense eerst naar het Middeleeuwse plaatsje Albarracin, een van de mooiste vestingstadjes van Spanje. Je overnacht in Albarracin en rijdt de volgende dag via het natuurgebied Pinares de Rodeno naar Teruel, waar je overnacht.

Deze routevariant is zwaarder dan de oorspronkelijke route vanuit Peracense (meer hoogtemeters), maar het is de veruit mooiste route uit ons aanbod. 

 

Dag 2: Teruel-Albentosa, 45 km

 

Vandaag fiets je vanuit Teruel door de vallei van de Alfambra rivier naar ‘Puerto de Escandon’, het hoogste punt op de route. Over een afstand van ca. 15 kilometer fiets je geleidelijk bergop. Het spoorfietspad is destijds zo vlak mogelijk gemaakt, omdat een trein niet steil bergop kan rijden. Er liggen talloze bruggen en tunnels om hoogteverschillen te compenseren. Bij Valdecebro verandert het landschap van kleur. Oranje klei steekt af tegen felgroene pijnboombossen. En bij vlagen ruik je wilde tijm en rozemarijn. Onderweg kun je nog stoppen voor een virtuele rondleiding en proeverij bij een 'drogerij' van traditionele Spaanse ham en wijn uit de streek. (15€ p.p.) 

In de buurt van Sarrión fiets je door  boomgaarden waar zwarte truffels worden gekweekt. Je overnacht in de buurt van het spectaculaire spoorviaduct van Albentosa, in B&B/truffelfarm La Casa de la Estación of *Hostal Los Maños in Venta del Aire. Beide accommodaties hebben een prima restaurant, waar je terechtkunt voor het avondeten. (niet inbegrepen)

 

Dag 3: Albentosa - Segorbe, 65 km 

Vandaag fiets je over vele bruggen en door een aantal lange tunnels (tot 500 m lang) en steek je ook de 50meter hoge brug over de  Albentosa canyon over. Spectacular! Deze etappe gaat grotendeels bergaf. Lekker makkelijk genieten van het landschap!

Je overnacht in ****Hotel Martin el Humano in Segorbe. Dit hotel - in een oud klooster - heeft ruime kamers en spa-faciliteiten (tegen meerprijs, ter plekke te reserveren).

Op dit punt heb je 2 mogelijkheden om eventueel je fietstocht met 1 of 2 dagen te verlengen.

Je kunt beide opties ook met elkaar combineren.

Optie 1:

Je kunt een extra nacht in Segorbe blijven om onze ´Kastelentocht´ te fietsen, door de uitlopers van de Sierra de Espadán. (ca. 40 km) . Dit beschermd natuurgebied staat bekend om  de rode zandstenen ravijnen en bossen vol kurkeiken.

Alle dorpjes op je weg hebben een eigen kasteel(ruine) uit de Moorse tijd. Een bijzonder fotogenieke route voor sportieve fietsers. Deze route eindigt weer in Segorbe, waar je opnieuw overnacht in ****Hotel Martin el Humano.

Deze kastelentocht gaat over asfaltwegen met weinig verkeer. In totaal ga je zo´n 500 hoogtemeters bergop fietsen. En ook weer bergaf. 

Optie 2:

Je fietst vanuit Segorbe eerst een stuk over de Via Verde. Daarna ga je via rustige weggetjes verder, door de Sierra de Espadán. Een prachtige route langs sinaasappelplantages, johhanesbrood- en amandelbomen. Deze tocht gaat, verspreid over de route, zo´n 500 meter bergop en zo´n 400 meter bergaf. De afstand is ca. 35 km.  

Je overnacht in het ´ecohotel' Mar de Fulles'. Een hotel met een bijzondere, duurzame filosofie. Stroom wordt 100% opgewekt met zonne-energie, er wordt zo zuinig mogelijk omgegaan met water, er is geen tv (in plaats daarvan enorme ramen om eindeloos naar de bergen te staren). En een erg goed restaurant waar zoveel mogelijk met streekproducten, groenten en kruiden uit eigen tuin wordt gekookt. Er is een buitenbad (door de zon verwarmd) en een yoga-zone.  De ligging van dit hotel is uniek, verscholen tussen de boomgaarden en een eigen wandelparkje met eeuwenoude kurkeiken. Het minimum verblijf in dit hotel is 2 nachten.

Vanuit het ecohotel gaat de route  verder naar Sagunto en Canet.

Dag 4: Segorbe - Sagunto/Canet, 55 km

Vandaag daal je af naar de Middellandse Zee en rijd je langs sinaasappelplantages en boomgaarden vol olijven en amandelen.

Eenmaal In Sagunto kun je het Romeinse kasteel en amfitheater bezoeken.

De etappe eindigt deze keer aan de Middellandse Zee, bij de haven van Puerto de  Sagunto. Vroeger werden hier de treinen met ijzererts gelost. 

In het naburige badplaatsje Canet overnacht je in ****hotel Els Arenals, ****hotel AGH of **hotel Playa Canet, op een steenworp van de boulevard, duinen en het mooie zandstrand. Ontbijt is inclusief. Bij de boulevard zijn restaurantjes voor het avondeten.(voor eigen rekening).

Ook in Canet kun je je verblijf met een of meer dagen/nachten verlengen.

Canet is een prima plaats voor een rustig verblijf aan het strand. Het is er veel minder druk dan in Valencia.

Dag 5: Canet - Valencia, 35-45 km

Na het ontbijt fiets je via de sinaasappelboomgaarden bij Sagunto richting Valencia. Je kunt hier nog een extra rondje fietsen naar' 'El Marjal dels Moros' of de ´Marjal de Almenara´, lagunes direct achter de kust. 

In het voor- en najaar strijken hier veel trekvogels neer in het moeras en de rietlanden.

Er zijn diverse uitkijkposten om vogels te spotten.

Daarna volg je de 'Via Xurra’. Dit voormalig spoorlijntje liep dwars door de akkers en langs oude ‘barracas’ (typische boerderijtjes). Bij sommige boerderijtjes kun je stoppen om te eten of om ‘Horchata’ te proeven, een typisch drankje uit de streek. Daarna fiets je via de strandboulevard Valencia binnen. Valencia ligt aan zee en is zo plat als Nederland. Fietsen is er makkelijk. Er zijn inmiddels veel fietspaden. Een van de mooiste loopt door de bedding van de Turia rivier, een stadspark van maar liefst 9 km lang.

Tegen de avond eindigt het fietsarrangement en worden de fietsen opgehaald.

Je kunt je verblijf in Valencia via ons verlengen. Wij raden ****hotel Silken Puerta Valencia of ****Eurostars Acteon aan. Deze hotel kunnen we bijna het hele jaar door voor een vaste prijs aanbieden, behalve tijdens feestdagen, grote evenementen of schoolvakanties.

Beide hotels heeft een veilige parkeergarage. Mocht je met de auto naar Valencia komen, dan staat ie hier veilig (15€ per dag).  

Deze hotels liggen gunstig t.o.v. de futuristische gebouwen van de 'City of Arts and Sciences’ en niet ver van het strand of de oude binnenstad. 

Ook kun je via ons een stadstour fietsen met een Nederlandstalige gids. 3 uur/28€ p.p. inclusief stadsfiets.

Vanuit Valencia kun je ook nog een van onze andere routes fietsen, zowel dagtochten als meerdaagse reizen.

Je vindt ze elders op deze site. Bijvoorbeeld de dagtocht naar de Albufera en Jucar rivier.

Of een meerdaagse fietsvakantie door de rijstvelden en sinaasappelboomgaarden.

En niet te vergeten het ándere spoorfietspad ‘Via Verde del Zafan/Ebro Delta

De genoemde afstanden zijn indicatief en afhankelijk van de plaats waar de accommodatie zich bevindt. De door ons geselecteerde hotels en B&B's liggen zo dicht mogelijk bij de route.

TARIEVEN

Alle tarieven zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid van accommodaties. Deze tour start in principe elke dinsdag van 15 april t/m 15 november. Op zaterdag kom je dan weer terug in Valencia.

Andere vertrekdagen op aanvraag. In de wintermaanden is het te koud rondom Teruel en wordt de route onbegaanbaar. 

Dichter bij de Middellandse Zee is het daarentegen prima fietsweer in de winter. Bekijk daarom ook onze winterzon-route!

Prijs voor 2 deelnemers

Gebaseerd op 5 fietsdagen / 4 overnachtingen: 

€ 575 per persoon, op basis van bezetting van een tweepersoonskamer.

Toeslag voor extra dag fietsen + overnachting in Abarracin: 100€ p.p. In dat geval duurt de reis 6 dagen. 

In de zomer en tijdens het hoogseizoen is de prijs €699 per persoon.

Van 20 juni t/m 31 augustus passen we de route iets aan, vanwege de hogere temperaturen overdag.

In Teruel logeer je dan in hotel Parador de Teruel.

Dit viersterrenhotel heeft een mooi zwembad; de perfecte plek om af te koelen na de fietstocht.

Verderop liggen nog een aantal (openbare) zwembaden op de route, zodat je op tijd verkoeling kunt zoeken.

En de dagen zijn lang, dus je hebt alle tijd om naar je volgende accommodatie te fietsen.

Op andere vertrekdagen, gedurende vakanties, lokale evenementen of lokale feestdagen kan de prijs verschillen. 

Als je het boekingsformulier invult, controleren we de beschikbaarheid en komen we zo snel mogelijk bij je terug met een prijsopgave.

Als alternatief kunnen we zorgen voor extra grote fietstassen (ca.2x25 liter), zodat je zelf je bagage mee kunt nemen op de fiets. De meerprijs voor deze tassen is €3,- per dag.

INBEGREPEN:

- Transfer vanuit Valencia naar het startpunt (ca. 200 kilometer)

- Trekking fiets met fietstassen en helm gedurende 5 dagen

- 4 overnachtingen in hotels of B&B op basis van logies/ontbijt

- Nederlandse briefing en gedetailleerde route informatie voor vertrek

- Telefonische ondersteuning bij complicaties onderweg en pechhulp of vervangende fiets (bij ernstige technische problemen) tussen 9:00 en 18:00

- Alternatieve routes bij slecht weer

- GPS tracks zijn beschikbaar voor de mobiele app Wikiloc of als  .gpx bestand voor je eigen GPS apparaat. Optioneel kun je via ons een GPS huren. 

Maar Ook aan de hand van onze (papieren) routebeschrijving moet je de weg kunnen vinden.

Toeslag E-bike: € 150 per persoon voor 5 dagen. Al onze ebikes hebben een Bosch middenmotor.

Borgsom: €50 voor normale fietsen en €150 voor e-bikes.

Toeslag voor eenpersoonskamer: € 225, voor 4 nachten

Toeslag GPS apparaat: € 10 per dag

Dagelijks bagagevervoer is een optie, dit kost €35 per persoon, per etappe en bij minimaal 2 deelnemers.

Extra overnachting vóór of na de fietstocht in Valencia: ****Hotel Silken Puerta Valencia

€ 47,00 p.p.p.n. inclusief uitgebreid ontbijtbuffet. Op zaterdagavond en tijdens de maanden Juli en augustus: €52,- p.p.p.n.

Dit is op basis van 2 personen per kamer. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag. Tijdens grote evenementen zoals Fallas, de Moto GP of de Marathon kan er een toeslag gelden.

Prijs voor het  verlengen of inkorten van de route op aanvraag. Met alle plezier maken we jouw route op maat.  

Tot slot: Niemand houdt van stress op vakantie. Regelmatig krijgen we gasten die twijfelen of 'fietsen in de bergen niet te zwaar is'.

Mocht de rit tegenvallen, dan kunnen we alsnog een e-bike of een fietstaxi voor je regelen, zodat je makkelijk je reis kunt voortzetten.

Ook bij slecht weer is de fietstaxi een uitkomst. 

Deze service kost ca. €70 tot €100,- voor omruilen van een fiets of het vervoer van 2 personen+2 fietsen naar de volgende accommodatie, afhankelijk van de afstand. 

Van 15 november tot 15 april passen we de route aan vanwege het winterse weer in het binnenland.

Bekijk hier het alternatieve winterprogramma. 

 

NIET INBEGREPEN:

Extra nachten, persoonlijke reis-, ongevallen of annuleringsverzekering, je vlucht of reis anderszins naar Spanje / Valencia, airport transfers, borgsom voor de fietsen.

 

All genoemde prijzen op basis van beschikbaarheid en onder voorbehoud van wijzigingen. 

Voor vragen of reserveringen kun je ons ook bellen:  +34 677 709 109

We spreken Nederlands.