top of page

VIA VERDE OJOS NEGROS

DAGTOCHT OP HET LANGSTE SPOORFIETSPAD VAN SPANJE

Tarieven

Inbegrepen: Fietshuur, -helm, fietstas, het afleveren van de fietsen bij het startpunt, routebeschrijving, reparatiesetje en Nederlandse uitleg. Kinderzitjes en aanhangers zijn op aanvraag beschikbaar.

OPTIE 1: KOM MET JE (HUUR)AUTO

Rijd met je eigen (huur)auto naar het startpunt Barracas. Daar staan de fietsen klaar en krijg je uitleg over de route. Na afloop, terwijl de rest van de groep een drankje neemt in Navajas, wordt 1 persoon terug naar boven gebracht om de auto op te halen.

Prijs per persoon: €49,-,

minimaal 2 deelnemers

Het is mogelijk om de dagtocht met 15 of 25 km te verlengen. In dat geval rijd je ook over de spectaculaire brug en ravijn bij Albentosa.

OPTIE 2: MET DE TREIN NAAR DE START

Reis je met de trein vanuit Valencia of Sagunto naar startpunt Barracas, dan is de prijs €59,- p.p. (minimum 2)

Kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding van volwassenen): €39,- p.p.

Kinderen tot 4 jaar (in kinderstoeltje achterop de fiets): 5€.

Op het station in Valencia krijg je van ons het treinkaartje voor de heenreis, route-info/kaart en uitleg.

Het treinkaartje Valencia-Barracas kopen wij alvast voor je en is inbegrepen in de prijs.

De fietsen staan voor je klaar bij het startpunt. Fietshuur en helmen zijn inbegrepen.

Na de fietstocht neem je zelf de trein of bus terug vanuit Navajas naar Valencia.

Dit kaartje kun je alleen aan boord kopen en is niet inbegrepen in onze prijs. Het kost je circa 7 euro, (neem contant geld mee.) 

Het is mogelijk om de dagtocht met 15 of 25 km te verlengen. In dat geval rijd je ook over de spectaculaire brug en ravijn bij Albentosa. Meerprijs: €15,- per persoon.

Let op: De trein terug rijdt maar 1x per dag en vertrekt rond 16:30. Als je de lange route kiest, heb je minder tijd onderweg om te stoppen voor picknick etcetera.  

OPTIE 3: PRIVÉ-VERVOER/TAXI

Liever privé-vervoer rechtstreeks vanaf je hotel in Valencia of Sagunto/Canet?

€ 109 per persoon bij 2 of 3 volwassenen.

€ 89 p.p bij 4 of meer volwassenen.

Het is mogelijk om de dagtocht met 15 of 25 km te verlengen. In dat geval rijd je ook over de spectaculaire brug en ravijn bij Albentosa. Meerprijs: €15,- per persoon.

 

In Barracas kun je eventueel zelf broodjes of tapas kopen om mee te nemen. Ook zijn er in de dorpjes onderweg een paar barretjes en restaurantjes waar je iets kunt eten of drinken.

De tour is bijna het hele jaar door mogelijk

op maandag, donderdag of vrijdag.

Andere dagen op aanvraag.

Speciale fietskleding is niet nodig. 

Als er in de bergen slecht weer wordt voorspeld, verplaatsen we de tocht naar een andere dag.

In de zomer kun je zwemmen in (openbare) zwembaden dichtbij de route en aan het einde van de tocht kun je pootje baden onder een 30m hoge waterval! (Entree €3,- p.p.)

Bij ernstige mechanische problemen met de fiets komen we ter plekke de fiets repareren of vervangen. Voor het repareren van lekke banden krijg je een reparatiesetje mee, al is de kans op lekke banden klein.

Na het invullen van het boekingsformulier, controleren we de beschikbaarheid van onze chauffeur en de fietsen en bevestigen we de boeking z.s.m. Vul ook een alternatieve datum in voor het geval we -vanwege het weer- uit moeten wijken naar een andere datum.

Vermeld s.v.p. ook je lengte, zodat we de juiste maat fiets klaar kunnen zetten. En als er kinderen meegaan, vermeld dan hoeveel en hoe oud ze zijn, zodat we kunnen zorgen voor kinderzitjes voor zowel de auto als de fiets. 

ATTENTIE:

Jouw veiligheid heeft onze aandacht, maar het blijft je eigen verantwoordelijkeheid.

Er gaat geen gids mee op deze tour, je fietst in je eigen tempo. Je krijgt van ons en helm  mee en vragen je voorzichtig te rijden.

Deelnemers worden geacht zelf een reis- en ongevallenverzekering af te sluiten. Wij kunnen via ARAG een verzekering aflsluiten voor 5€ per deelnemer per dag. Voorwaarden op aanvraag.

Beschrijving

 

Fiets dwars door de bergen op de voormalige mijnspoorweg ‘Via Verde Ojos Negros’. Het is een makkelijke fietstocht: bijna de hele tijd rijd je bergaf! Vanuit Valencia of Sagunto brengen we je eerst naar Barracas of Sarrion/Albentosa (ruim 1000m boven zeeniveau), om te genieten van het mooiste traject van Spanje’s langste spoorfietspad. Het is beroemd vanwege de vele tunnels, bruggen en verlaten stationnetjes, in een spectaculair landschap dat telkens verandert.

 

In de zomer kun je zwemmen in (openbare) zwembaden dichtbij de route en aan het einde van de tocht kun je pootje baden onder een 30 meter hoge waterval!

Reis naar het startpunt met onze privé chauffeur of neem de trein; in beide gevallen geniet je al op de heenreis van het schitterende landschap. Heb je zelf een (huur)auto? Dan kun je ook zelf naar het startpunt rijden. Eenmaal boven op de berg vangen wij je op, vertellen we je alles over de route en zorgen voor je fietsen, een fietstas en een routebeschrijving.

Daarna fiets je zelfstandig, in je eigen tempo. Onderweg vind je de nodige picknickplaatsen en een aantal dorpjes om te stoppen voor een drankje of om te eten. Op verzoek zetten we exclusief voor jullie een picknicktafel neer op een speciale plek langs de route.

Je kunt ook een compleet georganiseerde 5 daagse fietstocht boeken, waarbij je de hele route fietst (ruim 200km) vanaf Ojos Negros (Regio Teruel) tot Valencia.

Nieuwsgierig ? Lees hieronder het artikel (PDF) dat over deze tocht, geschreven door Kees Volkers en gepubliceerd in ‘de Vogelvrije Fietser’, het blad van de Fietsersbond.

Route

De afstand van de fietsroute is standaard 40 km. Fiets je met kinderen, dan kun je de tocht ook al na 22 of 32 km beëindigen. 

Verlengen kan ook; je fietst dan 55 of 65 km en start verder landinwaarts, voorbij het spectaculaire viaduct van Albentosa. 

Over de weg is het vanuit Valencia ongeveer een uur rijden naar het beginpunt. De trein doet er iets langer over, maar alleen al de reis naar het startpunt is de moeite waard! Onderweg zie je het landschap al drastisch veranderen en kijk je uit over de Sierra de Calderona en Espadán. Startpunt  Barracas ligt op een hoogvlakte, 1000m boven zeeniveau. Het is daar bijna net zo plat als in Nederland. Daar stap je op de fiets. De eerste kilometers gaan over de vlakte, en dan gaat het bijna alleen nog maar bergaf, Makkelijk fietsen dus! Het spoorfietspad snijdt dwars door rotsen van rood zandsteen en volgt ravijnen. Onderweg passeer je de nodige verlaten stationnetjes en rijd je over mooie spoorbruggen en een aantal tunnels.

Het eerste dorpje op je route is Caudiel, waar je kunt stoppen voor een tapa of lunch in een van de bars. Dan gaat het verder naar Jerica, een dorp met een aantal terrasjes pal langs de route. En uiteindelijk kom je in Navajas, een dorp met fotogenieke villas uit begin 1900. Als je tijd overhebt, kun je ook de spectaculaire waterval ‘El Salto de la Novia’ bezoeken en pootje baden in de Palencia rivier. In Navajas lever je de fietsen weer in en begin je aan de terugreis; per auto zo'n drie kwartier. Per trein ongeveer een uur.

 

Wil je graag meer kilometers maken, dan kun je starten bij Sarrion, zo'n 15 km verder landinwaarts. Je fietst dan eerst door een licht glooiend landschap van rode aarde, voordat je aan de afdaling begint. Als bonus rijd je bij Albentosa via een 50m hoge spoorbrug over een schitterend ravijn en rijd je door een van de langste tunnels van de route, zo'n 400m lang.

tekst dagtour VV
Video VV Dagtour
bottom of page