top of page

VIA VERDE OJOS NEGROS

DAGTOCHT OP HET LANGSTE SPOORFIETSPAD VAN SPANJE

Reservering

Na het invullen van het onderstaande formulier, controleren we de beschikbaarheid van onze chauffeur en de fietsen. Pas daarna ontvang je een bevestiging van de reservering. 

Vul ook een alternatieve datum in voor het geval we uit moeten wijken naar een andere dag.

Vermeld s.v.p. ook je lengte, zodat we de juiste maat fiets kunnen reserveren.

En als er kinderen meegaan, vermeld dan ook de leeftijd, zodat we kunnen zorgen voor kinderzitjes voor zowel de auto als de fiets. 

RESERVERING
VIA VERDE
OJOS NEGROS

Bedankt voor je aanvraag! We controleren de beschikbaarheid. Je krijgt zo snel mogelijk van ons een bericht. Vragen? Bel +34677709109

RESERVERING
Beschrijving

 

Fiets dwars door de bergen op de voormalige mijnspoorweg ‘Via Verde Ojos Negros’. Het is een makkelijke fietstocht: bijna de hele tijd rijd je bergaf! Je start in Barracas of Sarrion/Albentosa (ruim 1000m boven zeeniveau), om te genieten van het mooiste traject van Spanje’s langste spoorfietspad. Het is beroemd vanwege de vele tunnels, bruggen en verlaten stationnetjes, in een spectaculair landschap dat telkens verandert.

 

De afstand van de fietsroute vanaf Barracias is 40 km. Fiets je met kinderen, dan kun je de tocht ook al na 22 of 32 km beëindigen. 

Verlengen kan ook; je fietst dan 55 of 65 km en start verder landinwaarts, voorbij het spectaculaire viaduct van Albentosa. 

In de zomer kun je zwemmen in (openbare) zwembaden dichtbij de route en aan het einde van de tocht kun je pootje baden onder een 30 meter hoge waterval!

Reis naar het startpunt met je (huur)auto, met onze privé chauffeur of neem de trein; in alle gevallen geniet je al op de heenreis van het schitterende landschap. Bij de start vertellen we je alles over de route en zorgen voor je fietsen, een fietstas en een routekaart.

Daarna fiets je zelfstandig, in je eigen tempo. Onderweg vind je de nodige picknickplaatsen en een aantal dorpjes om te stoppen voor een drankje of om te eten. Op verzoek zetten we exclusief voor jullie een picknicktafel neer op een speciale plek langs de route.

Startpunt  Barracas ligt op een hoogvlakte, 1000m boven zeeniveau. De eerste kilometers gaan over de vlakte, en dan gaat het bijna alleen nog maar bergaf, Makkelijk fietsen dus! Het spoorfietspad snijdt dwars door rotsen van rood zandsteen en volgt ravijnen. Onderweg passeer je de nodige verlaten stationnetjes en rijd je over mooie spoorbruggen en een aantal tunnels.

Het eerste dorpje op je route is Caudiel, waar je kunt stoppen voor een tapa of lunch in een van de bars. Dan gaat het verder naar Jerica, een dorp met een aantal terrasjes pal langs de route. En uiteindelijk kom je in Navajas, een dorp met fotogenieke villas uit begin 1900. Als je tijd overhebt, kun je ook de spectaculaire waterval ‘El Salto de la Novia’ bezoeken en pootje baden in de Palencia rivier. In Navajas lever je de fietsen weer in en begin je aan de terugreis naar Valencia; per auto zo'n drie kwartier. Per trein ongeveer een uur.

Je kunt ook een compleet georganiseerde 5 daagse fietstocht boeken, waarbij je de hele route fietst (ruim 200km) vanaf Ojos Negros (Regio Teruel) tot Valencia.

Nieuwsgierig ? Lees hieronder het artikel (PDF) dat over deze tocht, geschreven door Kees Volkers en gepubliceerd in ‘de Vogelvrije Fietser’, het blad van de Fietsersbond.

Tarieven

De prijs voor de fietstocht van 32 of 40km is 49€ per persoon, minimaal 2 deelnemers. 

Het is mogelijk om de dagtocht te verlengen tot 55 of 65 km. In dat geval fiets je ook over de spectaculaire brug en het ravijn bij Albentosa. Let op: dit extra traject gaat NIET uitsluitend bergaf, er is ook wat vals plat bergop. 

We brengen de fietsen (en eventuele deelnemers) in dat geval verder landinwaarts. 

De meerprijs is 15€ per persoon.

Inbegrepen: Fietshuur, helm, fietstas, het afleveren van de fietsen bij het startpunt, Nederlandstalige uitleg over de route en tips-voor-onderweg, reparatiesetje.  Kinderzitjes en aanhangers zijn op aanvraag beschikbaar.

Kom je zelf met de auto, dan parkeer je die bij het eindpunt en brengen we behalve de fietsen ook jou en je fietsvrienden naar het startpunt. 

Aan het einde van de tocht lever je de fietsen in en ben je meteen weer bij je auto terug. 

Kom je met de trein vanuit Valencia, dan helpen we je met het kopen van de juiste treinkaartjes. Dat lijkt simpel, maar is het voor veel mensen niet, omdat er verschillende spoorwegnetten zijn, de trein soms wordt vervangen door een bus en je aan het loket of automaat wat burocratische handelingen moet verrichten, in het Spaans...;) 

Laat die rompslomp aan ons over.

De treinkaartjes zelf zijn niet inbegrepen in de prijs, die betaal je ter plekke. Reken op 10€ per persoon voor de heenreis en 6€ voor de terugreis.

Je reist met het OV naar het startpunt, en daar staan dan de fietsen voor je klaar.

Na de fietstocht neem je zelf de trein of bus terug vanuit Navajas naar Valencia. 

Kom je met een grotere groep? Dan kunnen we privé-vervoer of een bus voor jullie regelen. Prijs op aanvraag

De tour is bijna het hele jaar door mogelijk. 

Speciale fietskleding is niet nodig. 

Als er in de bergen slecht weer wordt voorspeld, annuleren we de tocht of verplaatsen de tocht naar een andere dag. 

In de zomer kun je - op eigen risico - zwemmen in (openbare) zwembaden dichtbij de route en aan het einde van de tocht kun je pootje baden onder een 30m hoge waterval! (Entree €3,- p.p.)

Bij ernstige mechanische problemen met de fiets komen we ter plekke de fiets repareren of vervangen. Voor het repareren van lekke banden krijg je een reparatiesetje mee, al is de kans op lekke banden klein.

ATTENTIE:

Jouw veiligheid heeft onze aandacht, maar het blijft je eigen verantwoordelijkeheid.

Er gaat geen gids mee op deze tour, je fietst in je eigen tempo. Je krijgt van ons en helm  mee en vragen je voorzichtig te rijden.

Deelnemers worden geacht zelf een reis- en ongevallenverzekering af te sluiten. Wij kunnen via ARAG een verzekering aflsluiten voor 5€ per deelnemer per dag. Voorwaarden op aanvraag.

tekst dagtour VV
Video VV Dagtour
bottom of page