SIERRA DE ESPADÁN

fiets trekking bike icon_edited.png

FIETSVAKANTIE

Indidivueel, vanaf 2 pers.

Fietsniveau 3/5

klimmen en dalen

voor sportieve fietsers

of genieters op E-bikes

Beschermd natuurgebied

Sierra de Espadán

Moorse kastelen

Schilderachtige dorpjes

COVID-19 update

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

INCLUSIEF

overnachtingen in kleinschalige accommodaties, incl. ontbijt

 transfer naar startpunt

 

Trekking fiets met 

fietstassen en reparatieset

Nederlandstalig routeboek

 

Telefonische ondersteuning

 

Pechhulp/vervangende fiets

 

Dagelijks bagagevervoer 

mogelijk (meerprijs)

COVID-19 update

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

DATA & PRIJS

Het hele jaar door mogelijk, onder voorbehoud van beschikbaarheid van accommodaties.

 

2 dagen / 1 nacht: vanaf € 149 p.p.

3 dagen / 2 nachten: vanaf € 229, -

6 dagen / 5 nachten: vanaf € 499.

 

Paasvakantie, juli, augustus

tarieven op aanvraag

e-bike: + € 20, - per dag

bagagevervoer (optioneel)

€ 32, - per persoon per dag

extra nachten in **** Hotel Silken Puerta Valencia: € 47,50 p.p.

bed + ontbijtbuffet

COVID-19 update

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

 
Beschrijving

 

Fiets dwars door de Sierra de Espadán, een beschermd natuurgebied op zo'n 50 km van Valencia. Het is hier het hele jaar door prima fietsweer, óók in de winter, omdat het relatief dicht bij de Middellandse Zee ligt.

Rijd door kleurrijke bergen van rode zandsteen, door dalen vol kurkeiken. Ontdek schilderachtige witte dorpjes en 'verborgen schatten' als watervallen, aquaducten en Moorse kastelen. 

Dit gebied is ideaal voor sportieve fietsers, die het leuk vinden om af en toe bergop te fietsen. En na elke col komt sowieso weer een mooie afdaling!

Wil je vooral genieten, zonder al te veel inspannening? Met een E-bike  fiets je fluitend bergop. 

Door de Sierra de Espadán lopen goed onderhouden en verkeersarme asfaltwegen, ideaal om te fietsen.

Zoek je winterzon? Februari is een prachtige maand, omdat dan de amandelbomen bloeien. En eind maart bloeien de sinaasappels, en 'wordt het landschap geparfumeerd' door de zoete geur van de 'Azahar'.

In de zomer kun je bovendien zwemmen op fantastisch gelegen (openbare) zwembaden of bij paradijselijke zwemplekken in riviertjes en watervalletjes! Als extra kunnen we ook een kayak of paddle surftocht (suppen) organiseren.
Of klim je onder begeleiding van een instructeur langs een Via Ferrata, een beveiligd klimparcours waarbij je gezekerd bent via een staalkabel.

Je fietst aan de hand van onze routebeschrijving, in je eigen tempo.

Voor vertrek leggen we je persoonlijk uit welke routes er zijn en en wat er zoal te zien is onderweg.

De routes zijn geschikt voor iedereen met fietservaring in de heuvels of bergen. Een gedeelte van de tocht gaat bergaf, en dan is het belangrijk dat je rustig kunt remmen in bochten en goed je evenwicht kunt bewaren.
 

 

Routes

Je kunt op verschillende plekken beginnen met de fietstocht, afhankelijk van de afstand en het aantal hoogtemeters per dag. 

Hieronder vind je het meest gangbare programma, maar je kunt het ook inkorten, door bijvoorbeeld de eerste en laatste etappe over te slaan.

De routes gaan allemaal over asfalt, om te garanderen dat je het hele jaar door kunt fietsen en niet 'in de modder' terechtkomt. Vind je dat juist leuk, kies dan voor een mountainbike en volg dan een aantal extra lussen via speciale MTB routes. Op die manier worden de dagafstanden wellicht ook groter. In de hele Sierra de Espadan is een netwerk van honderden kilometers mountainbikeroutes.

DAG 1 (vrijdag) 60 km.

Vanuit Valencia fiets je door het tuinbouwgebied 'Horta Nord' richting Sagunto.  Daar beginnen de bergen, die meteen steil oprijzen aan de horizon. De weg gaat daarentegen heel geleidelijk bergop, want je volgt het rivierdal van de rivier Palancia. Via kleine wegen door een aantal leuke dorpjes en een stukje van het spoorfietspad 'Via Verde' fiets je tot Segorbe voor de eerste overnachting, aan de rand van de Sierra de Espadán.

Eventueel kun je deze eerste etappe overslaan door vanuit Valencia de trein te nemen naar Segorbe.

Je overnacht in hotel Martin el Humano.

DAG 2. (zaterdag) 38 km (+10km),

Via het dorpje Navajas fiets je langs het stuwmeer van Regajo bergop tot Alcudia de Veo. Onderweg fiets je langs een aantal Moorse kastelen en typische dorpjes. Je fietst langs steile rotswanden van rood/paarse zandsteen en komt ook de eerste kurkeiken tegen, typisch voor dit gebied. Je kunt deze dag (ter plekke) de route uitbreiden met een bezoek aan het 'spookdorpje' Jinquer. Dit ligt er sinds de Spaanse Burgeroorlog verlaten bij, met een middeleeuws kerkje als stille getuige.

Je logeert in ****Hotel Ben i Ali in Aín, een schilderachtig 17e eeuws dorpje.

Dag 3 (zondag) 30km (+10 km)

Vanuit Aín fiets je in eerste instantie bergaf tot Artana. Daar rijd je door boomgaarden met eeuwenoude olijfbomen naar de Penyas Altas, een indrukwekkende rotsformatie van rode zandsteen. Je klimt daarna via Onda (met het 'kasteel met 300 torens' naar Sueras, waar je overnacht in *hotel Verdia. Op deze dag kun je de route verlengen door naar de Fuente de Castro te fietsen, een bron aan de voet van een Moorse kasteelruine.

Dag 4 (maandag) 40-50 km

Vandaag een schitterende tocht over wegen vol haarspeldbochten naar Fuentes de Ayodar. 

Buiten het dorp ligt de 'Pozo Negro', een schitterende lagune met watervalletjes. Je steekt daarna via een pas over naar het dal van de rivier Mijares. en gaat naar Fanzara, een openluchtmuseum met meer dan 100 huizenhoge graffiti's.

Overnachting in Hotel Rural Castellet in Fanzara of **Hotel Gran Toledo in Onda 

Dag 5 (dinsdag) 55-65 km

Je fietst rond het azuurblauwe stuwmeer van Ribesalbes.

Daarna gaat het ofwel naar Vilafames (een van de mooiste dorpjes van Spanje, met een extra overnachting) , of je fietst via de sinaasappel- en amandelboomgaarden naar ****ecohotel Mar de Fulles. Een bijzonder hotel met een duurzame filosofie en een fantastisch slow-food restaurant. Vanuit het restaurant en de hangmatten in de bloementuin heb je een panoramisch uitzicht over de Sierra de Espadán.

Dag 6 (woensdag)

Veel mensen verlengen hun verblijf in het ecohotel om een dag extra te genieten van het uitzicht en te gaan wandelen of fietsen in de directe omgeving. Je zou op deze dag bijvoorbeeld naar de grotten van grotten van St. Joseph kunnen gaan, waar je een boottochtje kunt maken op de langst bevaarbare onderaardse rivier van Europa.

Dag 7 (donderdag) 60 km.

Vanaf Ecohotel Mar de Fulles fiets je door de sinaasappelboomgaarden en het tuinbouwgebied 'Horta Nord' terug naar Valencia. Het is een makkelijke etappe, met relatief weinig hoogtemeters.

Het laatste deel van deze dag fiets je langs de kust en rijd je via de boulevard de stad binnen.

Onderweg zijn er legio bars en restaurantjes om paella of 'horchata' te proeven, een typisch drankje uit de streek. 

Je krijgt een kaart en Nederlandse beschrijvingen mee van de bezienswaardigheden onderweg. 

Voor routes op maat krijg je ook GPS mee.

Op sommige punten kun je van de route afwijken om bijvoorbeeld een waterval of kasteel te bezoeken. Een aantal bezienswaardigheden zijn (via kleinere weggetjes) met de fiets te bereiken, andere alleen te voet. 

De route voert zoveel mogelijk over lokale wegen, met nauwelijks autoverkeer. Hier en daar vind je een fietspad. De weg (asfalt) is in prima staat en gaat soms bergop, soms bergaf. Soms heb vooral je pedalen nodig, soms alleen je remmen:)

Onze hybride fietsen hebben 21 of 24  versnellingen, de E-bikes 7 versnellingen (en 5 niveaus voor trapondersteuning). Voor kinderen gebruiken we mountainbikes met 21 versnellingen. Ook hebben we een Follow me tandem en kinderstoeltjes voor de allerkleinsten.

 

Tarieven

Voor deze tocht maken we een offerte op maat. Niet alle accommodaties zijn het hele jaar door open, dus we moeten aan de hand van jouw gewenste vertrekdatum beschikbaarheid aanvragen bij de hotels. Het kan daardoor noodzakelijk zijn om de volgorde van de etappes te wijzigen.

Ter indicatie (onder voorbehoud):

2 dagen / 1 nacht: v.a. € 149,- p.p.

3 dagen / 2 nachten: v.a. € 229,-

6 dagen / 5 nachten: v.a. €499,

Inbegrepen:

- fietshuur, helm en fietstassen

- overnachtingen met ontbijt

- nederlandstalige beschrijvingen en uitleg van de routes bij de start

- telefonische helplijn bij vragen onderweg

- vervangende fiets bij ernstige mechanische problemen onderweg

- GPS tracks voor je eigen fietscomputer of onze GPS (tegen meerprijs)

Bagagevervoer (optioneel): 75€ per traject (voor bagage van 2-4 personen). Je kunt ook zelf je bagage meenemen op de fiets.

Toeslag e-bike: 20€ per dag.

Extra activiteiten zoals paddle surf, kayak of klimmen op de Via Ferrata vanaf € 20,- p.p., afhankelijk van het aantal deelnemers.

Vertrek is in principe het hele jaar door mogelijk, op basis van beschikbaarheid van accommodaties. Deze zijn soms alleen in het weekend open.

Als er in de bergen slecht weer wordt voorspeld, kan het nodig zijn de route aan te passen. De kans hierop is overigens klein. In de zomer is het in dit gebied overdag 28 tot 35 graden. In voor- en najaar tussen den 20 en 30 graden. En in de winter 15 tot 20.

In de zomermaanden zijn de openbare zwembaden open, die liggen vaak op schitterende plekken in de bergen. En er zijn een aantal paradijselijke natuurlijke zwemplaatsen.  

Na het invullen van het boekingsformulier, controleren we de beschikbaarheid van accommodaties, onze chauffeur en de fietsen en bevestigen we de boeking z.s.m. Vul ook een alternatieve datum in voor het geval we -vanwege het weer- uit moeten wijken naar een andere datum.

Vermeld s.v.p. ook je lengte, zodat we de juiste maat fiets klaar kunnen zetten. En als er kinderen meegaan, vermeld dan hoeveel en hoe oud ze zijn, zodat we kunnen zorgen voor kinderzitjes. 

Jouw veiligheid onderweg heeft onze aandacht, maar blijft je eigen verantwoordelijkheid. Wij zorgen voor helmen, fietstassen en hesjes in een opvallende kleur. Deelnemers aan onze tours worden geacht zelf een reis- en ongevallenverzekering af te sluiten.