VIA VERDE, SINAASAPPELS

en MOORSE KASTELEN

WINTER ROUTE

WINTERZON  FIETSVAKANTIE  VIA VERDE + SIERRA ESPADÁN

In de wintermaanden is het ideaal weer om te fietsen rondom Valencia! We hebben een speciaal winterzon programma; een combinatie van het spoorfietspad 'Via Verde' en een kleurrijke route door de boomgaarden langs de kust en de Moorse kastelen in de Sierra de Espadán.

Je fietst dwars door de citrusplantages, die in de winter bomvol sinaasappels en mandarijnen hangen. In februari kleurt de amandelbloesem de bergen roze en van eind maart tot eind april snuif je het zoete parfum van de 'Azahar', de bloei van de sinaasappels. Als je onze video hebt gezien over de amandelbloesem, ben je verkocht...

Deze tocht is perfect voor sportieve fietsers die niet opzien tegen een klimmetje (met een mooie afdaling als beloning). Voor de recreatieve fietsers zijn er prima e-bikes, die probleemloos elke helling nemen.

 
 
Beschrijving

In de wintermaanden is het ideaal weer om te fietsen rondom Valencia! We hebben een speciaal winterzon programma; een combinatie van het spoorfietspad 'Via Verde' en een kleurrijke route door de boomgaarden langs de kust en de Moorse kastelen in de Sierra de Espadán.

Je fietst dwars door de citrusplantages, die in de winter bomvol sinaasappels en mandarijnen hangen. In februari kleurt de amandelbloesem de bergen roze en eind maart snuif je het zoete parfum van de 'Azahar', de bloei van de sinaasappels. Als je onze video hebt gezien over de amandelbloesem, ben je verkocht...

Deze tocht is perfect voor sportieve fietsers die niet opzien tegen een klimmetje (met een mooie afdaling als beloning). Voor de recreatieve fietsers zijn er prima e-bikes, die probleemloos elke helling nemen.

Aan de Middellandse zee en op de lager gelegen delen van het spoorfietspad 'Via Verde Ojos Negros' is het ook in de winter prima fietsweer, met overdag temperaturen tussen de 15 en 20 graden. In en om Valencia schijnt maar liefst 300 per jaar de zon!

Voor deze tocht brengen we je op de eerste dag vanuit Valencia-stad naar Barracas of Albentosa, zo'n 1000 meter boven zeeniveau.

Je fietst dan in 4 of 5 etappes terug naar Valencia. De route volgt een groot gedeelte van de oude mijnspoorlijn 'Via Verde Ojos Negros' en gaat daarna verder via de uitlopers van de Sierra de Espadán en de kustvlakte langs de Middellandse zee. (*)

Je fietst op eigen gelegenheid, aan de hand van onze uitgebreide Nederlandse routebeschrijving (of optionele GPS) van het ene naar het andere hotel of B&B. Alles is voor je geregeld, van fietsen tot en met dagelijks bagagevervoer. 

De moeilijkheidsgraad van deze tocht is 1 tot 3 (op een schaal van 5).

De tocht begint makkelijk; Spoorfietspad  Via Verde snijdt dwars door de bergen, over oude spoorbruggen en door tunnels, in een prachtig landschap vol bergen, fotogenieke dorpjes, boomgaarden en uitgestrekte vlaktes waar je bijna niemand tegenkomt. Er zijn op dit traject geen steile hellingen, omdat het pad destijds voor de trein zo vlak mogelijk is aangelegd. Een groot gedeelte van de route loopt zelfs bergaf.

Aan het eind van de Vía Verde leiden we je richting de Sierra de Espadán. Daar moet je even stevig trappen. Het uitzicht en de eindbestemming op die dag (een luxueus eco-hotel met fantastisch slow food restaurant) maken alles goed.

Het traject langs de kust is weer makkelijk. Het is er nagenoeg vlak, vergelijkbaar met Nederland. Maar dan met Spaanse winterzon en appeltjes van oranje:)

Lees hier het artikel (PDF) dat over deze tocht, geschreven door Kees Volkers en gepubliceerd in ‘de Vogelvrije Fietser’, het blad van de Fietsersbond. (januari 2018)

 

Ook schrijfster Jeannette van Ditzhuizen fietste de route. Haar reisverslag werd gepubliceerd in Dagblad Trouw (PDF).

(9 sep. 2018)

(*) het is mogelijk de etappes in te korten of te verlengen.  

Door deze  route te combineren met onze fietstocht 'Albufera en Xuquer' en/of ‘Land of Contrasts’ kun je een 15-daagse fietstocht samenstellen, met begin- en eindpunt in Valencia.

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

Route

 

Bekijk hier de (globale) route op de kaart.

Aan deze kaart kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Dag 1 Via Verde Albentosa/Barracas - Navajas, 55 of 40 km (Maandag)

 

’s morgens brengen we je van Valencia naar het beginpunt, ruim 100 km landinwaarts.

Je start op een hoogvlakte, zo'n 1000 meter boven zeeniveau. Afhankelijk van het weer, starten we in Barracas of Albentosa, verder landinwaarts. Hier ligt een spectaculair hoge brug over een diepe kloof. Barracas ligt op een uitgestrekte hoogvlakte. Het fietspad is hier nagenoeg vlak, met overal bergen aan de horizon. Al snel begin je aan een afdaling. Je fietst over talloze spoorbruggen en door een aantal lange tunnels (tot 500 m lang).

Je overnacht in B&B Villa Pilar in Navajas, een schitterende Villa uit 1910 met een vintage interieur.

Het ontbijt is inbegrepen. Voor het avondeten zijn er diverse opties in het dorp, maar je kunt ook gebruik maken van de buitenkeuken/BBQ van de villa. 

Luxe alternatief is ****Hotel Martin el Humano in Segorbe, een hotel met Spa faciliteiten in een oud klooster (tegen meerprijs)

 

Dag 2 Via Verde Navajas - Sierra de Espadán/Mar de Fulles, 30 of 45 km

​​

Vanuit Navajas volg je de voormalige spoorlijn door het dal van de Palancia rivier. Bij het dorp Soneja sla je een 'zijspoor' in, steek je de rivier over en begin je aan een geleidelijke klim naar de Sierra de Espadán; een beschermd natuurgebied bekend om de rode zandstenen rotsen en  bossen vol kurkeiken.

Als je de kortste route neemt, loopt de weg over een afstand van ca. 10 km geleidelijk bergop. Daarna geniet je van een snelle afdaling richting het hotel, met schitterend uitzicht over de bergen en amandelbomen.

In februari bloeien deze uitbundig, met roze bloemen.

Neem je de langere route, dan rijd je als het ware om de hoogste bergen heen naar het hotel. Ook in dat geval zul je hier en daar moeten klimmen.

De rest van de dag kun je in alle rust genieten van het uitzicht vanuit 'ecohotel': 'Mar de Fulles'. Hier draait alles om duurzaamheid. Stroom wordt 100% opgewekt met zonne-energie, er wordt zo zuinig mogelijk omgegaan met water, er is geen tv (in plaats daarvan enorme ramen om eindeloos naar de bergen te staren). En een erg goed restaurant waar zoveel mogelijk met streekproducten, groenten en kruiden uit eigen tuin wordt gekookt. De meeste gasten blijven hier 1 dag extra. Om te relaxen en te genieten van de fantastische natuur in de omgeving. De Sierra de Espadán is een paradijs voor wandelaars en sportieve fietsers, met goed onderhouden, verkeersarme wegen vol haarspeldbochten, beklimmingen en snelle afdalingen.

 

Dag 3: Sierra de Espadán, 30-50km (woensdag)

Vanuit het ecohotel brengen we je eerst een flink stuk hogerop. De rit gaat over een bergpas, met spectaculair steile ravijnen. (te gevaarlijk voor de gemiddelde fietser) We zetten je af bij Aín, een fotogeniek dorpje op 500m boven zeeniveau, midden in het beschermde natuurgebied. Hier fiets (of wandel) je eerst door de 17e eeuwse straatjes en langs de akkertjes in de vallei rondom het dorp. Bijzonder is het eeuwenoude irrigatiesysteem met kanaaltjes en acuaducten. Op de terrassen rondom het dorp vind je allerlei fruit-, olijf- en amandelbomen. Daarna fiets je over een rustige weg dwars door de Sierra de Espadán. Via het stuwmeer van Benitandus en het dorpje Sueras kom je bij een bron aan de voet van een Moorse kasteelruine, een mooie plek voor een picknick of korte wandeling. Daarna fiets je verder naar Onda, waar al eeuuwenlang handbeschilderde keramiektegels worden gemaakt. Je kunt ze zien in het plaatselijke keramiekmuseum.

Boven het dorp ligt een enorm Moors kasteel met heel veel torens, mooi gerestaureerd. Je logeert in **Gran Hotel Toledo in Onda.

Eventueel kun je het verblijf in Onda met een dag verlengen voor een extra fietstocht naar Fanzara, een bergdorp met huizenhoge graffiti's en een rondje rondom het enorme azuurblauwe stuwmeer van Sitjar.

Dag 4: Sierra de Espadán - La Plana (kustvlakte), 40-65 km (donderdag)

Vandaag daal je af naar de kustvlakte bij de Middellandse Zee. Via uitgestrekte sinaasappelplantages fiets je naar Sagunto, waar je het Romeinse kasteel en amfitheater kunt bezoeken.

In la Vall d'Uixo, kun je eventueel de grotten van San Jusep bezoeken. Hier kun je je laten rondvaren over de langste ondergrondse rivier van Europa.

Je overnacht in **hotel Puerto Canet, niet ver van de zee. Of je rijdt diezelfde dag nog over de 'Via Xurra' (een andere voormalige spoorlijn) dwars door een tuinbouwgebied met kleine boederijtjes naar Valencia. (+25 km)

Dag 5: Sagunto - Horta Nord - Valencia, 38 km - 50 km

 

Als je gisteren hebt overnacht in Canet, dan heb je de laatste etappe tot Valencia nog tegoed. Vanuit Sagunto rijd je eerst naar Puerto de Sagunto, het eindpunt van de oude spoorlijn waar je eerder deze week op hebt gefietst. Hier werden de treinen met ijzererts gelost bij de staalfabrieken of bij de schepen in de haven. Eén hoogoven is blijven staan als monument, een iconisch bouwwerk. Daarna fiets je via sinaasappelboomgaarden en de 'Via Xurra' richting Valencia. Als extraatje kun je nog naar de 'Marjal dels Moros', een moerasgebied en rietland direct achter de zee. Dit is een populaire pleisterplaats voor trekvogels. Er liggen een aantal mooie observatiehutten.

Daarna fiets je door de Horta Nord, de groentetuin van Valencia. Hier passeer je tientallen oude boerderijtjes en velden vol artisjokken, uien of Xufa (aardnoten), waar een lokaal drankje van wordt gemaakt: Horchata. Dit kun je ter plekke proeven in een van de 'horchateria's'.

Via de strandboulevard en een stukje van het voormalige Formule 1 circuit rijd je Valencia binnen, waar je nog

door de stad kunt fietsen. Valencia ligt aan zee en is zo plat als Nederland. Fietsen is er makkelijk, want er zijn steeds meer fietspaden. Ook het historische centrum van de stad is tegenwoordig autoluw. Een van de mooiste fietspaden loopt door de bedding van de Turia rivier, tegenwoordig een stadspark van 8 km lang.

Wil je niks missen van Valencia? Boek dan een Nederlandse gids die met je meerijdt langs alle hoogtepunten.

Aan het eind van deze dag eindigt het fietsarrangement en lever je de fietsen in.

Of verleng je vakantie, bijvoorbeeld met onze tocht naar het Albufera-meer en de rijstvelden, ten zuiden van Valencia. Zie ook de beschijving bij dag 6.

Voor het verblijf in Valencia kunnen wij je ​hotel Acteon (****) van harte aanbevelen.

Dit hotel heeft een veilige parkeergarage voor fietsen. Als je hier overnacht, kunnen we je fietshuur verlengen voor de rest van je verblijf.

Het hotel ligt gunstig t.o.v. de futuristische gebouwen van de 'City of Arts and Sciences’ niet ver van het strand of de oude binnenstad. 

Dag 6-10: (optioneel)

Albufera en Ribera de Xuquer

, 40-60 km per dag

Vanuit Valencia kun je nog een extra tocht van 1 tot 5 dagen maken, ten zuiden van de stad. Via de duinen en het strand van El Saler fiets je dan naar het Albufera meer, een beschermd natuurgebied waar regelmatig bijzondere (trek)vogels neerstrijken. Bij het meer ligt een bezoekerscentrum met een observatiepunt. Rondom het meer liggen rijstvelden. Niet voor niets is dit de beste plek om een authentieke paella te gaan eten, in een typische 'arroceria'. 

Via kleine dijkjes kun je door de rijstvelden fietsen. Een paar keer per jaar staat dit gebied onder water, en is het extra mooi omdat er dan veel vogels zitten. 

En nog iets verder naar het zuiden ligt de rivier Xuquer (Jucar). In het stroomgebied van deze rivier hebben we een mooie route uitgezet. Het is vlak terrein (makkelijk fietsen dus), met veel kaki en sinaasappelboomgaarden.

Je kunt je fietsvakantie verder uitbreiden door bijvoorbeeld onze route ‘Land of Contrast’ te koppelen aan je verblijf. Deze route duurt 8 dagen en eindigt ook weer in Valencia.

 

Tarieven

 

Prijs voor 2 deelnemers, gebaseerd op 5 fietsdagen / 4 overnachtingen: 

€ 530 per persoon, op basis van bezetting van een tweepersoonskamer. 

Optioneel dagelijks bagagevervoer voor 2 personen: €65 per dag.

Je kunt ook zelf je bagage meenemen op de fiets. Voor €3,- per dag zorgen we voor grote fietstassen met een inhoud tot 65 liter.

Kom je met een groep?

De prijs bij 4 tot 8 deelnemers (5 dagen fietsen / 4 overnachtingen)

op basis van 2 personen per kamer:

€ 450 per persoon.

Optioneel dagelijks bagagevervoer voor 4-8 personen: €20 per persoon per dag.

Je kunt ook zelf je bagage meenemen op de fiets. Voor €3,- per dag zorgen we voor grote fietstassen tot 65 liter.

Je mag uiteraard ook je eigen fietstassen meenemen.

 

INBEGREPEN:

Trekking fiets met fietstassen en helm gedurende 5 dagen, 4 nachten accommodatie in hotels of B&B  op basis van logies/ontbijt, gedetailleerde route informatie en beknopte beschrijving, Nederlandse ondersteuning en pechhulp (bij ernstige technische problemen) tussen 9:00 en 18:00 , GPS tracks zijn beschikbaar voor de mobiele app Wikiloc of als  .gpx bestand voor je eigen GPS apparaat. Optioneel kun je via ons een GPS huren. 

Ook aan de hand van onze (papieren) routebeschrijving moet je de weg kunnen vinden.

 

Toeslag E-bike: € 20 per persoon per dag.

Borgsom: €50 voor normale fietsen en €150 voor e-bikes.

Toeslag voor eenpersoonskamer: € 175, voor 4 nachten

Toeslag GPS apparaat: € 10 per day

Extra overnachting in hotel Acteon Valencia (als je kiest voor een 6e fietsdag of als je je verblijf in Valencia sowieso wilt verlengen): € 40,00 p.p.p.n. inclusief ontbijt. 

Op verzoek kunnen we de route inkorten of verlengen. 

Alle tarieven op basis van beschikbaarheid en bij vertrek op maandag of dinsdag.

Op andere vertrekdagen, gedurende vakanties of lokale evenementen of ‘fiestas’ kan de prijs verschillen. 

Als je het boekingsformulier invult, controleren we de beschikbaarheid en komen we zo snel mogelijk bij je terug met een prijsopgave.

Lees hier meer over onze uitgebreide zekerheid, ruime annuleringsregeling en lage aanbetalingen.

Deze tour start in principe op maandag en is het hele jaar door mogelijk. Bij extreme weersomstandigheden kan het nodig zijn de route in te korten of tijdelijk aan te passen.

Waar mogelijk leiden we je over fietspaden of verkeersarme lokale wegen.

 

NIET INBEGREPEN:

Extra nachten, persoonlijke reis-, ongevallen of annuleringsverzekering, je vlucht of reis anderszins naar Spanje / Valencia, airport transfers, borgsom voor de fietsen.

 

All genoemde prijzen op basis van beschikbaarheid en onder voorbehoud van wijzigingen. 

Voor vragen of reserveringen kun je ons ook bellen:  +34 677 709 109

We spreken Nederlands. Tot zo!